Basketbolda “12 Dev Adam”ın olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, bu dev adamların basketboldaki görevleri neler? Hangi oyuncu hangi pozisyonda oynuyor, maç sırasında takımı için ne yapması gerekiyor? Bunların hepsini biliyorsan tebrikler, gerçek bir basketbolseversin!
Ancak basketbolun nefes kesen mücadelelerle dolu heyecanlı dünyasına yeni adım atıyorsan, biz senin için basketbol pozisyonları ve görevleri neymiş diye araştırdık. Örneğin; basketbol pozisyonları 1 ile 5 arası bir numaralandırma sistemi ile gider. 3 numaralı mevkide yer alan oyuncuya kısa forvet denir.
Basketbol pozisyon yerleri hakkında daha fazlasını öğrenmeye hazırsan, arkana yaslan ve yazımızın tadını çıkar!
Oyun Kurucu
1 Numara, Point Guard, PG
Basketbol oyuncu pozisyonları listemize bir numara ile başlıyoruz. Oyun kurucu ya da “Point Guard” denilen pozisyonunda oynayanlar, takımının sayı atmasını sağlamak için elinden geleni yapar.
Hücum
Özellikle saf oyun kurucu denilen basketbolcular sayı atmaktan çok sayı için uygun pozisyonu üretmeye odaklanırlar. Hücumda saf oyun kurucuların görevi diğer arkadaşları için asist yapmak, uygun pozisyon üretmektir. Top sürme yetenekleri yüksektir.
Tabii, bu demek değil ki oyun kurucular sayı atmakla hiç ilgilenmiyor. Birçok oyun kurucu aynı zamanda iki numaralı şutör gard pozisyonunda da oynayabilir.
Savunma
Oyun kurucuların savunmada takımına sağladığı en büyük desteklerden biri top çalarak karşı takımın çembere gitmesini önlemek. Çoğu zaman iki ellerini de rahatlıkla kullanabildikleri için top çalma konusunda başarılılar.
Basketbolun ünlü oyun kurucuları ise Stephen Curry, Magic Johnson, Kyle Lowry, Damian Lilliard, Derrick Rose, Chris Paul, Tony Parker, Kyrie Irving, Russell Westbrook,Rajon Rondo, Miloš Teodosić, Doğuş Balbay, Ender Arslan olarak sıralanabilir.
Şutör Gard
2 Numara, Shooting Guard, SG
Basketboldaki iki numaralı Şutör Gard pozisyonu (Shooting Guard) adı üstünde şutları ile anılan basketbolcuların oynadığı bir mevki. Şutör gardlar, sahadaki daha kısa oyunculardan olabilir. Örneğin; bir şutör gard 188 cm boyunda olabilir. Bu özellikleri onlara ihtiyacı olanı hızı ve çevikliği verdiği için bir hayli yararlıdır.
Hücum
İki numaraların hücum esnasında yapması gereken takımının sayı bulmasını sağlamak. Bunu hem kendi attıkları şutlarla hem de uygun pozisyondaki takım arkadaşlarına pas atarak yani asist yaparak başarabilir.
Şutör gardların uzun mesafeden atışları ve üçlük atışları çoğunlukla isabetli olur. Hızlı ve çevik olmalarının yarattığı avantajla topu boyalı alana sürüp, orada da kendileri ve takım arkadaşları için şut şansı yaratma konusunda iyidir. Son periyotta en çok faul yapılan pozisyonlardan biri olan bu grupta yer alan oyuncuların serbest atış yüzdelerinin de yüksek olması beklenir.
Savunma
Savunma sırasında hücumda olduğu kadar kritik yer oynamasalar da bazı şutör gardlar bu konuda iyi bir performans sergileyebilir: “3 and D” olarak anılan bazı şutör gardlar, efsane üçlüklerinin yanında başarılı savunmaları ile takımının maçı kazanan isim olmasını sağlayabilir.
Basketbolun ünlü şutör gardları ise Michael Jordan, Kobe Bryant, DeMar DeRozan, Dwyane Wade, Allen Iverson, James Harden, Klay Thompson, Donovan Mitchell, Diana Taurasi, İbrahim Kutluay, Sinan Güler olarak sayılabilir.
Kısa Forvet
3 Numara, Small Forward, SF
Basketbolun üç numaraları ya da Small Forward diyebileceğimiz oyuncuların aslında çok da kısa olmadığını söyleyerek başlamak istiyoruz. Birçok kısa forvet 200 cm’den daha uzun ve bu oyuncuların elinden her iş geliyor diyebiliriz.
Hücum
Üç numaralar hem sayı atma hem de savunma konusunda iyi olan oyuncular. Kısa forvetler, boyalı alanda olduğu kadar, çevreden de sayı atma konusunda başarılarıyla tanınıyor. Şut atma konusunda farklı tarzları olsa da birçok kısa forvet “slasher” olarak bir hayli yetenekli. Ayrıca, jump-shot, serbest atış ve üçlüklerde de yüksek istatistikleri var.
Kısa forvetlerin elinde her iş geliyor demiştik. Fiziksel olarak hızlı ve çevik oldukları için gerekirse 2 veya 4 numara olarak oyuna girebilirler. Örneğin; Bir kısa forvet aynı zamanda uzun forvet olarak da sahaya çıkıyorsa “Cornerman” ya da “Strecth Forward” olarak isimlendiriliyor. Bu özelliğe sahip basketbolcular, hızlarıyla dört numara pozisyonunda avantajlı konumda oluyor.
Savunma
Perdeleme ve ribaund yetenekleriyle hücumda olduğu kadar savunmada da takımlarını sırtlarlar. Savunma zamanı geldiğinde, kısa forvetler de ribaundların peşinde koşan oyunculardan biri. İyi pas atma yetenekleriyle de bilinen üç numaralar aynı zamanda farklı pozisyonlardaki rakiplerini kolaylıkla savunabilir.
Basketbolun ünlü kısa forvetleri: Larry Bird, Elgin Baylor, Scottie Pippen, LeBron James, Carmelo Anthony, Kevin Durant, Thanasis Antetokounmpo, Kawhi Leonard,Hidayet Türkoğlu
Uzun Forvet
4 Numara, Power Forward, PF
Takımın dört numarası ya da İngilizcesi’yle Power Forward, iyi şutörleri gördüğümüz pozisyonlardan bir diğeri. Bu pozisyondaki oyuncuların görevi pivotların görevine yakın, dolayısıyla uzun forvet oynayan birçok isim pivot olarak da oynayabiliyor.
Hücum
Uzun forvetler, genellikle hücum sırasında pivota yardım eder. Oyun sırasında pota altında topu çemberden geçirmeleri, hücum ribaundları sırasında topu yakalamaları gerekir.
Uzun forvetleri ve pivotları birbirinden ayıran ise dört numarada oynayan oyuncuların potadan uzaktan sayı atma konusunda daha isabetli olması. Serbest atışlarının iyi olması dışında, bu mevkideki basketbolcular orta ve uzun mesafeden atışlar konusunda bir pivota göre daha başarılıdır. Ayrıca, üçlükleri ile takımının hanesine sayı yazdırmayı da sever.
Savunma
Savunmada rakip takımdaki kendisi gibi olan güçlü ve fizikli oyuncuları koruması beklenir. Özellikle boyalı alanda rakiplerinin çembere gitmemesi için atletik özellikleri kullanmaları gerekiyor. Hücum ribaundları alma konusunda da uzun forvetleri iyi olduğunu görüyoruz.
Basketbolun ünlü uzun forvetleri ise Karl Malone, Anthony Davis, Tim Duncan, Dennis Rodman, Kevin Garnett, Charles Barkley, Chris Bosh, LaMarcus Aldridge, Kristaps Porziņģis, Jeremy Evans, Mirsad Türkcan, Bahar Çağlar, Cedi Osman olarak sayılabilir.
Pivot
5 Numara, Center, C
Pivot ya da İngilizce’de “center”, basketbolda 5 numara denilen pozisyonda oynayanlar, genelde uzun boylu ve fizikli oyunculardır. Örneğin; NBA’de pivot pozisyonunda forma giyen oyuncuların 210 cm boy ortalaması ile NBA’in en uzun isimleri. Gelelim hücum ve savunmadaki ayrı ayrı görevlerine.
Hücum
Genellikle pota çevresinden isabetli atışlarda başarılılar ama pivotların arasında üçlük atışları da iyi olan birçok isim görebiliriz. Ayrıca orta ve uzak mesafeden atış yüzdeleri ile serbest atış yüzdelerinin düşük olması beklense de günümüzde birçoğu iyi bir şutör de.
Bir pivot, kendisinin ve yakın arkadaşlarının sayı kaydetmesi için uygun pozisyonu sağlamak için oyun boyunca mücadele eder. Rakiplerini perdelemek, top sürmek ve şut için gerekli boşluğu yaratmaları bekleniyor. Diğer önemli göreviyse hücum ribaundlarını toplamak, böylelikle takımı için yeni sayı ihtimalleri yaratmak.
Savunma
Savunma sırasında da parkedeki kritik oyunculardan biri olan pivot, yine pota altında durmalıdır. Pivotların çoğu zaman oyundaki en uzun oyuncular olduklarından bahsetmiştik. Bu fiziksel özellikleri, onları blok konusunda başarıya taşıyor. Savunmada, blok yapması ve savunma ribaundu alması gereken pivotların karşı takımın paslaşmasını engellemesi de gerekiyor.
Basketbolun ünlü pivotları ise Kareem Abdul-Jabbar, Wilt chamberlain
Shaquille O’Neal, Dwight Howard , Yao Ming, Joel Embiid, DeAndre Jordan, Tiber Pleiss, Devin Booker, Kerem Gönlüm, Semih Erden, Ömer Aşık, Mehmet Okur olarak sayılabilir.[/html]